Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2006 16:26 - Случаят с българските медици в Либия е пример за неадекватността на либийските власти.
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2006 23:23


Казва американският документалист Мики Грант

 image

Мики Грант е автор на филма „Инжекция”, който разказва за съдбата на българските медици в Либия през погледа на глобалния проблем за липсата на хигиена в болниците на Африка и Либия. „Вашите медици са знаели за мизерията в болницата в Бенгази, но са били заплашвани със смърт, ако се оплачат”, казва авторът на филма. „Инжекция” на Мики Грант се прожектира на щанда на медицинско изложение, което се откри преди дни в Париж. На него френски правозащитни организации до днес успяха да съберат инад 1 000 подписа в защита на медиците ни.

Кое ви накара да направите този филм?

Първоначално работата започна по данни на Световната здравна организация, която искаше да покаже, че известен процент от заразяванията със СПИН се дължат на неадекватна медицинска помощ, а останалата част- до половите контакти. СЗО твърди, че само 2 процента от заразяванията се дължат на използване на стари спринцовки и игли, но според мен процентът е до 40. В този смисъл предположих, че случаят с българските медици е подходящ пример за използване на заразени спринцовки. Не смятам, че медиците имат вина, за онова, в което ги обвиняват, защото моето проучване показа, че в повечето случаи медиците ви просто са нямали спринцовки, с които да си вършат работата. Те просто са работили в ужасни за болнична система условия. Възможно е по-големите болници в страние като Кения или Либия да имат прилични услови, но това съвсем не се отнася до за онези в по-малките градове. Когато отидеш в по-малките градове болничните условия се влошават. Първоначално със филма имах намерението да разгледам случая в Африка и как там хората биват лекувани при лоши условия. Но докато се задълбочавах, аз изпитвах все повече съчувствие към съдбата на българските медици и палестинския лекар. Докато продължавах работата си, разбирах, че начинът, по който обществеността подхождаше към случая е грешен. За мен беше важно да разбера дали, работейки в Бенгази, медиците са се оплаквали от липсата на спринцовки- ДА, това се оказа вярно, заплашвали ли са ги, ако се оплакват - ДА. Кой, забога е взел тези спринцовски. Заради наложеното ембарго Либия получавала много медицински доставки. Има един човек, който трябва да отиде в затвора за заразяването на над 400 либийски деца със СПИН и това е Кадафи.

Смятате, че българките са невинни?

Разбира се! Разбира се! Дори не е имало съмнение в това. Две от тях даже не са работили в детската болница! Още повече - знаем, че режимът в Либия е диктаторски, че участва в атентати, вземете за пример взривения самолет над Локърби…Но това никой не го казва ясно и високо.

Понеже това е едниственият чуждестранен филм за българските медици, можем ли да кажем, че той може да послужи като някакво доказателство пред съда. Например на 31 октомври, когато е следващото дело?

Мисля, че филмът ми е просто едно от средствата. Във него участват докторите Монтание и Колици, учени, които говорят. Пускането на филма и в интернет помага. Но проблемът е, че либийският лидер се мисли за човек на науката и затова не смятам, че колкото и филми да направим, това ще промени нещо. Онези, които обаче смятат, че медиците ви са невинни, ще продължат да се застъпват за тях. Първоначално това бе филм за това, колко голям е рискът за заразяване при използването на спринцовки. Но като се срещнах с близки на вашите медици ми стана ясно колко много си обичат професията и затова престоят дори и ден в затвора за тях е било ужасяващо преживаване. Затова и аз се, убедих, че Кадафи е виновникът. И той е измислил историята със заразяването на децата от българките от ЦРУ и Мосад, както твърди.

Може ли да ми кажете защо този филм се оказа първият чуждестрарен филм за случая?

Нямам отговор на този въпрос. Филмът е само гледна точка. Той разкрива проблема. Надявам се да има и други подобни филми. Но се страхувам за българските медици. Много вероятно е тяхната присъда да бъде изпълнена. В българската преса е имало много пъти вариант, че ако се плати на Либия, те ще бъдат освободени, но при кадафи тази система не сработва. Не пари, а само решение на лидера може да ги спаси.

В края на филма казвате, че светлината по случая Либия, дава и отговори за начина на разпространение на СПИН и в други подобни държави?

Първият адвокат на медиците ви повдига въпроса, че преди епидемията в Бенгази, е имало подобни случаи в други болници. И тогава са били зададени въпросите от либийците откъде го знаят и кой им го е казал. Защото по онова време това е било държавна тайна. По подобен начин стоят нещата и в цяла Африка- и те се случват заради едн и съща причина- корупцията. А може Кадафи да ги е задържал заради религията. В болниците работят повече християни. Но по мнението и на опозиционни лидери, които открих в Лондон, те казват - не можеш да очакваш правосъдие в Либия. Тя се упавлава от диктатор. А диктаторът е човекът, който носи отговорност… Това е положението.

Видеоматериалът може да бъде видян и в Интернет на адрес: InjectionThemovie.com


За коментари по материала http://dobromir.blog.bg

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 341428
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930