Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2007 22:10 - Готови ли сте за Кандахар?
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 3032 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Този въпрос вероятно е задал генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер на военния ни министър Веселин Близнаков, много преди официално да се разбере, че ще ходим в Кандахар. Страната ни има около 200 човека в Афганистан и с изпращането на поредната мисия те ще станат 400. Макар че България има вече опит с охраната на летището в столицата Кабул, която се състоя съвсем скоро, през лятото на 2006-та, новото решение не остава само моментна декларация. Страната ни често е критикувана индиректно от партньорите в НАТО, че не дава достатъчно от така наречениете способности. Това вероятно е една от причините, поради която Близнаков дава обещанията за участие. Но пред изпълнението им има няколко проблема.
    Финансовият е най- непосредственият. Средно
5 500 лева е месечната издръжка на военнослужещ зад граница, сочат военните разчети за миналата година. В последните мисии в Афганистан страната ни изпращала до 150 военни. Така проста сметка показва, че шестмесечна мисия там надвишава отпусканите пари. За сравнение – последната мисия в Афганистан на ВВС по официални данни е струвала три и половина милиона лева.
    Освен това България все още чака
от ООН 2 800 000 лв. За мисията на фрегатата Дръзки в Ливан. При все още, че няма гаранция, че ще ги върне.
    Зад солидарността с НАТО и „опитите за въстановяване на Афганистан” обаче не стоят и разумни политически мотиви и интереси. Мисията в Кандахар, известно като най – размирната част на Афганистан, и
бивша крепост на талибаните, ще остане също толкова неразбрана, колкото и мисията ни в Кабул и Ирак.


Причината е липсата на ясна политическа обосновка.

    В смут изпаднаха и министрите от кабинета на Станишев, когато военният министър Веселин Близнаков каза, че за мисията Според него решението зависело от Министерския съвет, тъй като става въпрос за участие в мисия на НАТО, а България е страна-членка и има ангажименти към пакта. Министърът се позовава на приетия преди през декември 2005-та година Закон за изпращане и използване на българските въоръжени сили извън територията на Република България, където е записано, че „Министерският съвет разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън територията на Република България за изпълнение на съюзнически задължения, произтичащи от международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, с който се създава съюз с политико-военен характер”. В същя закон обаче е записано, че „В случай на съмнение относно характера на изпращането и използването на български въоръжени сили извън територията на страната се произнася Народното събрание”. Народното събрание вече изиска изслушване на военния министър, което означава, че има съмнения за характера на изпращането и използването на военните.
    Сянка на съмнение хвърля не обещанието на министъра, че мисията ще е сравнително безопасна, а поисканото от НАТО отпадане на националните ограничения- с други думи силите и средствата на България да се използват и за други видове операции. Така обещанието на военния министър, че нямало да се налага нашите да излизат от летището, остават под съмнение.
    Средната подготовка на военните за мисиите са три месеца. Решението на военнит
e се очаква да бъде внесено на правителственото заседание идната седмица, по обещанието на министъра. Това означава, че бойците ни са били готвени в месеците след октомври. Според някои военни това е ставало без заповед, което е в разрез с военните правила.
    Дори и при тези обстоятелства, народното събрание да подкрепи решение на министерския съвет, ако той го вземе еднолично, остава въпросът защо ще ходим в Кандахар?
    Що се отнася до настроенията личният състав да бъде изпратен при условия на чести ракетни атаки и ниско заплащане при по – големия риск, те могат да бъдат описани с думите на ръководителя на полетите на летището в Кабул капитан Павлин Беличовски пред Дарик радио. На въпрос дали ще отиде отново, този път в Кандахар, Беличовки казва: „Аз лично, не бих отишъл. Заради лични мотиви”.
    А под „лични мотиви” често се крие страх за живота.



Тагове:   Кандахар,


Гласувай:
0



1. draconabg - Този текст...
10.03.2007 22:51
Твое мнение ли е или е взето отнякъде. Извинявай ако те обиждам с този въпрос, но ми е интересно да знам. И ако е твое мнение с какво би го аргументирал?
цитирай
2. krasi7 - Това нещо дето си го пуснал....
11.03.2007 11:53
....колко пъти го чете преди това. Като преписваш, преписвай като хората. Освен, че показва пълно непознаване на материята нищо друго няма. Не мисли, че в блога има празноглавци и некомпетентни.
Е, ако искаш да си видиш името как се върти тука е съвсем друго нщо.
Два аргумента в твоя подкрепа не би могъл да ми представиш.
цитирай
3. meto76 - Подкрепям участието на български ...
11.03.2007 12:03
Подкрепям участието на български военни в Афганистан и Ирак.Това им е работата на военните.Трябва да бъдем съюзници с демокрациите,защото като дойдат талибаните тук тогава ще видим какви ще ги пишете.
цитирай
4. krasi7 - Абсолютно!
11.03.2007 12:20
Когато постъпват има специална клауза, че ще ги изпращат на такива мисии. Още повече сме равноправен член на Алианса, но имаме и задължения освен привилегии и екстри. А участието ни е съобразено с числеността на армията ни и ред други неща. Ама парите идвали от избирателите. А от кого да дойдат?
БЕЗПЛАТНИ НЕЩА НЯМА! БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЦЕТО ЗА МИШКАТА В.....КАПАНА.
цитирай
5. анонимен - Новата мисия
11.03.2007 16:56
Хванали сме се на хорото вече. Всеки има роднина, близък или познат, който е ходил или ще ходи някъде с някоя мисия. Хората отиват за пари - нормално, както правят всички.
Но дано поне свършат и нещо полезно...



И преди да влезем в НАТО,
срещу талибаните
ние най-покорно пратихме
контингент – и баня.

Беше важно да помогнем,
за да ни повярва
и да ни приеме строгият
чичко в свойта армия.

Днес сме вече в параграфа
“Петковци с мъжете”,
а парите за масрафа –
включени в бюджета.

Ще заминат – лошо няма,
даже да е скъпо...
Но да хванат талибаните –
и да ги изкъпят!
цитирай
6. copycat - ---
12.03.2007 13:45
Не знам дали е преписана или не статията, възможно е да си я съчинило момчето. Но не става ясно каква точно политика защитава авторът. Отбелязва, че страната е критикувана заради твърде ограниченото си участие в мисии на НАТО, в същото време отрича нуждата от участие в тях?

Армията ни как трябвада добива боен опит? С режисирани учения ли?

В края на крайщата не е задължително, който го е страх от мечки, не ходи в гората, ама и не получава меча кожа.

Анонимен, тез прекрасни стихчета ги реди на професор Вучков, той старателно ще те изслуша и ще оцени литературната им стойност.
цитирай
7. анонимен - Ох, нямам думи, ще умра от смях. Т...
18.03.2007 17:19
Ох ,нямам думи,ще умра от смях.Толкова неаргументирана статия не бях чел скоро.Октомври ,били почнали обучението?Почнаха го този понеделник,като медицинските прегледи на кандидатите за мисията започнаха няколко дена преди това.И да-който го е страх от мечки наистина не ходи в гората.
цитирай
8. анонимен - ot didi
11.10.2008 19:05
az ne priemam misiqta v kandahar i se molq nikoga ve4e da nqma takiva misii za kandahar koito da zastra6avat jivota na horata ;(
цитирай
9. анонимен - ot mimi
21.10.2008 09:51
tova e nai lo6oto da prati6 blizak na misia pak i nai bezopasnata misia da e tia vie se psuvate a nie koito iztrapva me pri vseki sluh- kak e a.i kak da go obiasni6 na mlado mom4e 4e parite ne struvat za6oto jivota ne se kupuva.balgaria prinudi mladite da izbiagat ot neia ili da riskuvat jivota si za ni6o
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 341535
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930