Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 22:53 - „Тройната коалиция взе ботаническата градина на Софийския университет Балчик”
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
0



казва директорът на университетските ботанически градини доктор Красимир Косев

В четвъртък правителството реши да раздели на две собствеността на Ботаническата градина в Балчик. След дълги съдебни спорове, в които съдебната власт утвърди правото на собственост на 52 годишната градина на Софийския университет, Министерският съвет взе политическо решение да отнеме 183 декара от собствеността на университета, като остави само 11 декара за нуждите на ВУЗ-а. "Крайно време е Стефан Данаилов да разбере, че не е майор Деянов, не сме 60-та година, когато снима „На всеки километър”, а е министър на културата. И не сме станали членове на Съветския съюз, а на Европейския и не е лошо методите му да се европейски, а не болшевишки", казва Красимир Косев. Едва в понеделник Министерството на културата ще оповести мотивите за решението си.

Днешното решение на Министерския съвет да предостави на Министерството на културата 54 декара от Ботаническата градина в Балчик. Как ще го коментирате?

Нас ни дават разсадник и стопански двор, а ни вземат цялата градина. Всъщност, много са ми интересни защо е трябвало да ни ги дават, след като си ги имаме 52 години и ние сме ги създали. Просто защото министър Стефан Данаилов не ни харесва. Става смешно, софийският университет създава ботаническа градина през 1955-та година върху целия парк на бившата лятна резиденция на румънската кралица в Балчик, а разсадникът и стопанският двор са помощни терени. Просто става смешно! По буквар, отваряме учебника на професор Кулелиев за паркове и градини и прочитаме вътре какво трябва да има една ботаническа градина. Тя има паркова част, в която са експозициите с ендрологични колекции, колекции от едногодишни и многогодишни растения, където се извършва наблюдение на видове и т.н. И има помощни терени, където се бъркат почвените смеси отглеждат се растения и така нататък. В момента на нас ни казват да си гледаме работата, вземат ни парковата част, където са експонирани колекциите ни, защото това притеснява културтрегерите и не може да си почиват спокойно в почивните станции и хотелите, които са в двореца, и ни набутват в разсадника и стопанския двор. Това означава, че ние сега трябва да си изнесем кактусовата колекция, палмите, другите видове в тези 6 декара, при положение, че те се намират в момента на 70 декара. На всичкото отгоре, вземат ни и административната сграда с лабораториите ни, хербариума ни...Къде да отидем? В кабинета на Стефан Данаилов.

Казвате, това каква площ, съотнесено, в смисъл по – голяма или по – малка...


Разбира се, че е по – малка!!!

Тази, която ви оставят е по – малка?

Разбира се, преценете сами. Паркът е 196 декара, от които 11 декара са този разсадник и стопански двор. Вътре е складиран пясъкът, гибрето, саксиите. Какво да правим ние? Ние не сме фирма за озеленяване или разсадник да произвеждаме цветя. Ние сме ботаническа градина. Ботаническата градина извършва научно – преподавателска дейност, образователна дейност. Там са необходими зали, които ние в момента имаме, а сега всичко това ни се отнема.

Добре, как да го разбираме. Предложението е внесено от министъра на културата Стефан Данаилов….

Ами, разберете го по най-смешния начин. Министърът на културата внася предложение по отношение на един автономен ВУЗ да му се отнеме ботаническата градина и това българско правителство го приема. Къде отива автономията на ВУЗ, къде отива науката и образованието- не знам. Кво става в тая държава! Възмутени сме от политическа агресия срещу Софийския университет.

 Политическа, коя политическа сила…

Тези трите! Дето ни управляват! Тези трите, дето ни управляват. Те го направиха.

 Дали вие знаехте за това решение?

 Знаехме, разбира се. Има протестни декларации на българската биологична общност. Има писма до президента, до министър-председателя отпреди 10 дни. Все едно тези неща не съществуват за тях. Има писма на ректора, има писма на Върховния касационен съд – 2, на върховния административен съд- 2, с които се признават правата на университета, и понеже това не е удобно на Стефан Данаилов, който не е свикнал да губи, щото е любимия актьор на българската публика, ни вземат градината. Факт! На всичкото отгоре, министерството на културата ни дължи 300 000 лева три години, които не ни ги плаща и сме ги осъдили. Имаме изпълнителни листове. Това е едно тотално беззаконие, след като не се уважават решенията на съдебната власт и изпълнителната власт ги подменя. Кои са в изпълнителната власт? Няма какво да ви обяснявам. Това е тройна коалиция. Тройната коалиция взе ботаническата градина на "Софийския университет".

Защо я взе?

Ами, питайте тези, които я взеха – аз не знам. Защото "Софийският университет" не беше съгласен да се строи в тази ботаническа градина, която е и защитена местност.

Казвате да се строи. Какво е имало като идеи?

Ами, преди искаха да строят център по култури и религии. Това е от времето на Абрашев, но той директорът е същия. Стефан Данаилов го върна. Сега, понеже не върви да се подхвърля тази изтъркана идея за „Център по култури и религии”, в едно интервю научаваме, че нямало да се строи това, щяло да се строи манастир, който съществува от времето на румънската кралица. На всичкото отгоре, такова чудо не е съществувало. Значи, няма да се казва „Център по култури и религии”, а ще се казва „Манастирски комплекс”. И Стефан Данаилов, понеже е добър актьор, може би ще играе и ролята на игумен.

Оттук нататък какво ще правите?

Ние сме цивилизовани хора, ще изпълняваме решението на Министерския съвет. И ще отидем да си унищожим градината. И толкова, приключваме. В края на седмицата идват специалисти от чужбина, ние имаме европейски проект по образование в ботаническите градини и ще ги зарадваме, че всъщност европейският съюз е давал едни пари за една градина, която вече не съществува. Това са хора от Кралските ботанически градини, от Института по ботаника, с ботанически градини от Инсбрук, от природонаучния музей в Тренто, Италия, и ще ги зарадваме с тази новина. Тази държава е в задължението си да взема адекватни, разумни, изгодни за обществото решения. А не изгодни за един човек или за трима души. В момента България трябва да знае и международната общественост, защото това е, градината е разпозната от международни организации, ние контактуваме с 300 градини от целия свят, те ще знаят, че ботаническата градина в Балчик се превръща в паркче на румънската кралица- период от българската история, който е свързан с асимилацията на българския народ от Южна Добруджа. И това е паркче на почивната станция на министъра на културата. Крайно време е Стефан Данаилов да разбере, че не е майор Деянов, не сме 60-та година, когато снима „На всеки километър”, а е министър на културата. И не сме станали членове на Съветския съюз, а на Европейския и не е лошо методите му да се европейски, а не болшевишки.

Интервюто е излъчено по ИНФОРАДИО на 23 08 2007- ма




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 340218
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031