Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 15:53 - Кирилицата му е..майката
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 4008 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мадарският конник бил  символът на България. Езичеството надделя отново. Не разбрах обаче, защо кампанията за избиране на "глобален символ на България" (тя България вече е доста глобална като милиони се разселиха из света) отново избра дълбоката история. На казионната церемонията, която БНТ представи от Националния исторически музей не стана ясно как можеш да поставиш духовно наследство в състезание с историческо. Критиката ми е не само към организаторите, които на равна нога бяха поставили и шопската салата до розовото мяасло (или по туски "гюлът"). Критиката ми е към онези българи, които не разбраха, че народ който намира сигурност само в меналото си не живее нормално в настоящето, а и надали може да продължи към бъдещето. И ако тези три неща са доста абстрактни -ето аргумент за това кирилицата да е символът на България. 

- няма друга европейска държава, която да има подобна азбука
- азбуката е идентичност
-  идентичността е самосъзнание 
- уникалността ни дава възможност да налагаме стандарт в ЕС. 

Някои дипломати се разсърдиха, че след като България беше приета в ЕС, трябвало да сменят клавиатурите на компютрите в Европейския парламент, и Еврокомиситят с такива, където има кирилица. И това щяло да струва мнооого пари. Добре, обаче само това ще е цената, която Европа ще плати, за да може да си минава през България без бюрокрация. Само няколко милино евро. Докато България ще плати милиарди за членството си. И затова Европа не трябва да мрънка, че иска да е "единна в многообразието". Иначе всичките хубави приказки са лицемерие и пошлост. 

Поради тази причина България не трябваше да избири каменната красота на Мадарския конник. Достолепие, до което от дълго време не може да се стигне, защото същата тази държава не е дала пари за неговото възстановяване. Лицемерно и пошло отношение, което не прави чест. И гласуването също.



Тагове:   МУ,   майката,


Гласувай:
0



1. thomas - Браво бе!
30.06.2008 17:15
А Македония и Русия не са ли европейски държави!?
И между другото, как ти изглежда идеята италианците да си сложат латиницата за национален символ? Все пак нали там се е намирало сърцето на Римската империя?

И много пък важно дали ще е езически или християнски избраният символ! Все ще е някой древен - иначе откъде можем да сме сигурни за важността му?! Иначе си съвсем прав за лицемерното отношение към конника. Но пък може това да му е шансът - сега да запретнат ръкави и да го оправят, след като е станал толкова важен.
цитирай
2. jones - Кирилицата...
30.06.2008 17:40
... така или иначе присъства навсякъде в ЕС - включително и на еврото ще пише ЕВРО на кирилица, както пише на латиница и на гръцки. Няма смисъл на "турата" на монетата да поставяме пак кирилицата. А тя си присъства не само навсякъде, а даже е на първо място, защото езиците на ЕС по азбучен подредени поставят българския начело. Така че например на Европейския парламент най-отгоре над всички си пише на чист български ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ - хаха - това ми стига :))

Конникът е наистина замислен като символ и идеален за такава цел, за каквато го избраха. Аз подкрепям избора с две ръце!

Друг е въпросът, дали с ТАЗИ ИНФЛАЦИЯ в момента изобщо ще получим право да влезем в Еврозоната! :))) Ще си гледаме еврото през крив макарон - и може за следващата кампания да сложим него за символ :))))
цитирай
3. teodortodorov - Символа не е избран! Сега остава ...
30.06.2008 18:32
Символа не е избран!
Сега остава да се произнесе БНБ, която ще определи и символа на еврото. Така, че не е сигурно!
цитирай
4. анонимен - Кирилицата
30.06.2008 18:34
трябваше да бъде символ на България. Нищо, че ще я има на еврото. Тя е най великият символ на България. Всички страни в света могат да се гордеят с някой свой паметник - било езически или не. Но много малко страни имат своя азбука - трябва да се гордеем с нея и да я налагаме навсякъде като символ
цитирай
5. thomas - Азбуката...
30.06.2008 18:53
Собствената азбука е най-гарантираният начин да не се разбираш добре с останалите народи. Помислете добре върху това! ;-)
цитирай
6. gothic - Малка подробност за възстановя...
30.06.2008 22:02
Малка подробност за възстановяването на Мадарския конник. Имай пред вид, че той е издълбан във варовик и един ден, въпреки всичките възстановявания ще изчезне БЕЗВЪЗВРАТНО. нашите предци не са имали толкова задълбочени познания по геология, та да го изчовкат в гранит, за да е по-траен. Или обратното, знаели са достатъчно, за да се усетят, че варовика се дялка по-лесно. Бъди сигурен, те не са и мислели да го правят от векове за векове....
цитирай
7. анонимен - Пич, говориш общи приказки. Пор...
30.06.2008 22:04
Пич, говориш общи приказки. Поразтърси се из нета, може да научиш нещо интересно, извън това дето си го учил в училище - и за кирилицата и за конника, и за Царевец и т.н. Изключвам това дето ти каза Томас за Македония и Русия и другия несъстоятелен аргумент - за идентичността.
цитирай
8. rembo - Ами розата
30.06.2008 22:34
Помните ли какво бе писал Джани Родари някъде в началото на "приключенията на Лукчо"- "българската роза, най-хубавата на света"?
Оказва се, че още траките са култивирали розата.
цитирай
9. анонимен - Аз не виждам какво
01.07.2008 00:14
българско има в кирилицата, освен че понастоящем я използваме, и не само ние. А че е гарантиран начин за неразбории - и това си е така.
цитирай
10. swetq - Символа си е символ
01.07.2008 02:00
каквото и да се избере, България няма един единствен символ. Добре, трябва да се избере един - да се избира, и наистина се почовъркай в нета за кирилицата и за конника. А и какво си се хванал за тоя избор на символ, който ще символизира една България... и като някой се поинтересува и пристигне да види кво е тва България сега...
цитирай
11. анонимен - не съм съгласен , че е езически символ
01.07.2008 12:03
Мадарският конник всъщност е образ на Свети Димитър Чудотворец побеждаващ змея. В по раннни времена същата фигура се свързва с главното божество на Вавилон Бел- Мардук, който побеждава женския дракон Тиамат/равносилно на дявола/. в Юдеизма този образ е прототип на Ал Мелек/Ангел на смърта - в християнството Архангел Михаил който побеждава Сатанаил/ в случая според мен Конника изобразен на скалата в Мада- ра изобразява Армегедона или победата на ангела останал на страната на БОГ срещу отпадналия ангел Сатанаил
цитирай
12. анонимен - езически е
01.07.2008 13:53
Мадрският коник изобразява синат на Аспарух,Тервел победил Византия по това време
цитирай
13. анонимен - Син на тервел Друг път!!!!
01.07.2008 17:12
Изображението на мадарския конник е на възрастта на Хеопсовата пирамида в Египет. По това време Аспарух, Тервел и со. още не са били планувани
цитирай
14. анонимен - @анонимен 11 - Че не е християнски ...
01.07.2008 21:31
@анонимен 11 - Че не е християнски символ, не е. Това дето го побеждава е лъв, а не дракон, да не говорим никъде в Откровението на Йоан не се споменава за архангел, водещ със себе си куче. За компанията на св. Димитър нищо не мога да кажа, но между другото някой беше видял и изображение на змия в композицията, която не знам как ще я свържем с цитираните от теб вероятни изходни материали.

@анонимен 12 - Че е Тервел съм го учил и аз. Там е работата, че археолозите разполагат с монети с неговия образ, който никак, ама никак не прилича на конника от с.Мадара. И тук не говорим за физиономия, говорим за чисто антропологически характеристики на черепа, които неизвестният автор, едва ли би могъл да изопачи до такава степен. Има и други факти, които не се връзват, а има и Google.
цитирай
15. анонимен - A&A
01.07.2008 22:53
Tryabva da si priznaem che kirilitsata e 1 mish-mash ot latinski i gratski bukvi.Sluji samo za obarkvane glavite na chujdentsite Primer: BAPHA tezi bukvi sa latinski ama nashentsi ne gi proiznasyat kakto v stranstvo.'Kvo me interesuvat chujdentsite?' tozi vapros ne tryabva da si zadavame shtoto hem sme im vzeli bukvite hem sme gi izopachili.Mejdu vprochem znaete li kolko% ot dumite koito izpolzuvame sa balgarski (ili slavyanski)? Eto vi edno izrechenie uj na balgarski ''İnjenerat katastrofira s avtomobila si na avtobana'' Taka che s tezi otkradnati bukvi i dumi(spored nyakoi tova sa zavladeni teritorii)ne tryabva da se gordeem.S drugi dumi tryabva da si znaem gyola
цитирай
16. nadagr - Българите избраха "дълбоката история",
04.07.2008 12:05
защото имат здрави корени.
И нека престанем с това клише езичество,защото ако поразровите малко книжки на по-стари историци от социалистическите,ще прочетете,че древната българска религия е монотеистична,а не езическа.
цитирай
17. lussy21 - БЪЛГАРИ - ГОРДЕЙТЕ СЕ С МИНАЛО, РАДВАЙТЕ СЕ НА НАСТОЯЩЕ И ГРАДЕТЕ БЪДЕЩЕ.
18.07.2008 03:47
Не отричайте миналото - то е основата на нашият дом, не критикувайте настоящето защото живеете в него - това са стените на домът ни и не проклинайте бъдещето с песимизъм, защото това ни е покривът....
Мадарският конник заслужава да бъде символ - Ще ви изтегля от легендите и безчувствени споорове, и ще ви кажа една неписана истина; - Мадарският Конник е създаден с вдъхновение от Бога и с мисия през вековете. Това е печатът на Бога за онова което е предназначил за България. Този конник е носител на информация от библейски характер. Кирилицата не е символ а корона на България. Онази корона в която грее кода на Библията.
Не казвайте нищо относно моят коментар сега - изчакайте 2-3 години за да видите чудото и обикнете БОГА, както никога до сега.... С Любов до всички Българи - Люси
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 341286
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930