Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 20:29 - Вето за Закона за отбраната?
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 2541 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2009 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image
Скоро много военни ще трябва да свалят шапки за последно

С близо месец закъснение законопроектът за отбрана влезе в парламента на второ четене. Причината – депутатите бяха заети с далеч по – важния в предизборния период закон за изборите. Без дебати и малко по малко обаче ще бъдат приети текстове, за които доста преди това имаше спорове.

Още с идването си на министерския пост през май 2008-ма военният министър Николай Цонев заяви, че създаването на нов документ ще е един от приоритетите. Именно заложеното в него окончателно осъществяване на интеграция на Генералния щаб и на министерството обаче стана причина за редица забавяния по пътя към парламента.

Преди да влезе на разглеждане в МС, президентът Георги Първанов не одобри орязването на функциите му като върховен главнокомандващ. „Няма разумно обяснение за това, че самоцелно президентът се лишава от някои досегашни ангажименти и функции, и от възможността да получава своевременна информация”, възнегодува той. И нарече „стремеж военното ръководство да бъде доведено но апендикс и ненужен придатък” създаването на Щаб на отбраната (наследник на Генералния щаб). Тогава Цонев обясни, че няма опасност за орязване на правомощията, тъй те са залегнали в Конституцията. За втората критика си замълча.

Документът обаче отново беше подложен на критика в началото на 2009-та. Пак от президента. Непосредствено преди влизането му в пленарна зала Първанов каза, че отказал да приеме преименуването на Генералния щаб в Щаб на отбраната. Даже обяви, че не трябва да се бърза с приемането на закона. Текстовете ща Щаба на отбраната обаче си пробиха път и минаха даже на второто четене.

Критиките.


Да не се бърза с приемането на закона. Подобни мнения, освен от президента, се чуха и от депутатите в комисията по отбрана. Опозиционните народни представители го определят като суров по отношение на интегрирания модел на отбраната, което може да доведе до конфликти. А оттам и да разрушат системата на отбраната и да я политизират. „Реформа в отбраната не се прави в края на мандата” – обобщават ситуацията депутати от опозицията.

В същото време експерти от неправителствения сектор заявиха, че проектът за закон за отбраната не е толкова социален, колкото се афишира. Това щяло да доведе до по – ниско заплащане на офицерите, защото базата за заплащането се определяла ежегодно със Закона за държавния служител. Други заявиха, че процесът за граждански и парламентарен контрол остава пожелателен, а злоупотребите ще продължат да са „законни”.
    
Вето?
    
Засега никой не намеква, че президентът Георги Първанов може да наложи вето, ако законът бъде приет до края на мандата на този парламент. Дори и да наложи обаче, заради подчинената роля, която текстовете отреждат на Щаба на отбраната, малко вероятно е депутатите да се съобразят с това. Както се случи с атакуваната от президента осемпроцентна бариера в изборното законодателство. За пореден път обаче и министърът на отбраната Николай Цонев и депутатите залагат „каруцата пред коня” заради липсата на Стратегия за национална сигурност - основополагащ документ принципите и поведението на всяка страна – членка на НАТО. Старата е отпреди 11 години. А от 2004-та (когато България беше приета в НАТО) и 2007-ма (когато България стана членка на ЕС) се правят само опити да бъде написана нова.

А без Национална стратегия за сигурност няма необходимия политически консенсус, за ясна рамка, принципи и механизми за изграждане, развитие и използване на въоръжените сили.
 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Закона
06.05.2009 14:31
Законът има една цел - да съсипе Генералния щаб. Да не пречи на политиците да трошат народни пари и гушкат комисионни.Да ама Свинаров похарчи военния бюджет за 10 години напред за ненужни самолети, вертолети ...
цитирай
2. анонимен - zakon
06.06.2009 15:21
xubavo
цитирай
3. анонимен - Xrumer service - we post your custom message up to 100K forums worldwide
31.01.2012 01:43
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get amazing online web traffic using superb backlink blast today. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and large targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 341081
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930