Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 18:01 - "Ди Пресе" за операция "Наглите": Съмнителният улов на "шерифа" Борисов
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 1714 Коментари: 0 Гласове:
0



"Ди Пресе" за операция "Наглите":
Съмнителният улов на "шерифа" Борисов

по Медиапул

Под заглавието "Съмнителният улов на "шерифа" Борисов" австрийският всекидневник "Ди Пресе" помества в сряда статия за операция "Наглите", предаде радио Дойче веле.

Йожи, Хамстера и Културиста - така звучат прякорите на актуалните "медийни звезди" в България. Дали обаче Ивайло Евтимов, Антон Петров и Прокопи Прокопиев действително са главатарите на най-опасната банда, занимаваща се с отвличания, и основните мозъци зад сензационните случаи на похитени за откуп през последните години? Или са само престъпници на дребно, които "шерифът премиер" Бойко Борисов е заловил, за да демонстрира своята непримиримост към престъпността? Вероятно този въпрос ще продължи да занимава българската общественост и през новата година, прогнозира в статията си Франк Щир.

В статията се припомня, че преди седмица премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов точно за ранните новини за закуска оповестиха, че в рамките на 15 минути в София и в други градове са били заловени 25 крупни престъпници, сред които и гореспоменатите. Те били част от кръстената от вътрешния министър група "Наглите", отговорна за отвличания като тези на футболния президент Ангел Бончев и на индустриалеца Киро Киров. Доказателствата са толкова неоспорими, че биха издържали пред всеки европейски съд, каза гордо министър Цветанов.

Само че компетентният съд освободи още на следващия ден 22-ма от арестуваните поради недостатъчни доказателства. Само Евтимов (Йожи), Петров (Хамстера) и Прокопиев (Културиста) останаха зад решетките, няколко дни по-късно се прибавиха още двама заподозрени. При все това за Цветанов операция "Наглите" си остава "пълен успех".

Освободените от ареста били само от "периферията" на бандата, но останалите в следственото били "коравото ядро".

През изминалите дни телевизиите отново и отново излъчваха кадри от полицейската акция, заснети от снимачни екипи на вътрешното министерство. Особено при вида на звукоизолираната "къща на ужасите", където похитителите са държали жертвите си и са малтретирали някои от тях, вероятно са накарали тръпки да полазят мнозина българи.

Освен това медиите съобщиха за връзки на Петров с политическите кръгове, така например, че той бил бизнес партньор на един депутат на управлявалите доскоро социалисти, същевременно бил съсобственик на застрахователна фирма, която предлагала осигуровки срещу отвличане. Един от бизнес -партньорите е в управителния съвет на фирма, изработваща номера за моторни превозни средства и търгуваща с оръжие и специални разузнавателни средства. Пикантната подробност е, че фирмата е собственост на Министерството на вътрешните работи.

Противоречивите изказвания за уликите и моментът, в който бе извършена полицейската акция, всичко много наподобяващо медийна инсценировка, предизвикват съмнения относно същността на операцията. Защото през последните седмици България бе обхваната от безпримерна вълна на престъпност. Първо бяха разбити трезори, на 14 декември магистрални бандити се провалиха при нападението на транзитно пътуващ турчин, полицията застреля един от извършителите. Същия ден бе нападнат супермаркет, а във Варна жена и синът й бяха обстрелвани с автоматично оръжие.

"Всичко това не бе случайно, а се случи в момента, в който президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой посети България", надуши заговор премиерът Борисов.

Неочакван край на насилието бе сложен с благата вест за разбиването на похитителската банда "Наглите". Конкретните доказателства обаче тепърва ще трябва да бъдат приведени от прокурорите по време на предстоящите съдебни процеси, пише в заключение "Ди Пресе" в статия за първия голям удар срещу престъпността, направен от правителството на Борисов.

по Медиапул




Тагове:   операция,   Наглите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 339857
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031