Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 10:14 - Учителят на Бойко е Дейвид Камерън
Автор: dobromir Категория: Новини   
Прочетен: 2663 Коментари: 3 Гласове:
1



Сега е времето премиерът Бойко Борисов да започне да се учи на политика. И то не от кого да е, а от столетната политическа традиция на Великобритания. След близо пет дневно „висящо мнозинство” новият британски премиер Дейвид Камерън показа за пореден път високата школа на британската политика. Той не само прие да бъде партньор с либералните демократи на Ник Клег, но и показа, че приемствеността в британската политика е важна за вдигането на крака на една държава, изпаднала в криза. След посещението си при кралицата, която му възложи съставянето на правителството, консерваторът заяви: ”Искам да изкажа уважението си към предишния министър -председател за посветеността към служба на обществото”. А причината за изказването – възможно най- бързото излизане от кризата. Нито намек за проверки на членове на предишния кабинет, нито намек за съдебно преследване. В точно противоположното чуха българите преди близо 10 месеца от бъдещия премиер Бойко Борисов. „Очаквайте съдебни дела!?”, „Ще ги пипнем”, говореше той по медиите, превръщайки в основа на управлението си реваншизма и опитите да покаже колко по – лошо е било предишното управление. И това в името на демократичната традиция.

В името на тази традиция обаче новият британски премиер Дейвид Камерън застана пред обществото и обясни и коалирането си с либералните демократи „за да върне доверието в политическата система”. С което показва как доверието в едно правителство се гради с обединение, а не с разруха. Това не се случи след изборите в България. Вместо ясно заявени коалиции в продължение на месеци правителството на ГЕРБ започна своите неясни ходове за подкрепа от десните сили в парламента. Което от една страна отблъсна избирателите от по- малобройните партии, обричайки ги на забрава в следващите народни събрания и оставяйки без алтернатива опозиционните – справка изказването на опозиционната БСП, според което правителството на ГЕРБ губи избиратели 10 месеца след поемането на властта, но не те не отиват към опозиционните БСП и ДПС. Знак за сигурно разпиляване на доверието в политиците и поставяне на началото на безалтернативен избор при евентуален следващ вот.

 

Не само българският премиер, но и българският избирател трябва да се поучи от изборите във Великобритания. Толерансът на избирателя да „носи на” на шегите на управляващите си има своите граници. И ако те бъдат прекрачени, според законите на демокрацията, избирателите наказват своите политици.

 

Примерът е с предишния премиер Гордън Браун. Забравил включения си микрофон, Браун беше записан да казва за избирателка, че е „предубедена фанатична жена”. Нито извинението по –късно в ефира на радио, нито обяснението пред британския избирател помогнаха на Гордън Браун да си върне доверието на гласуващите. „Той е образован човек, не може да говори така - да управлява страната и да нарича с обидни епитети хората”, беше казала обидената жена. Месец по- късно Браун се оттегли и като лидер на лейбъристите. За сравнение - в САЩ Бойко Борисов беше казал колко „кофти материал” има в България, визирайки не един човек, а близо 7 милиона души. Което го изстреля на премиерското кресло месеци по – късно?! Без да се извини за думите си.



Тагове:   камерън избори,


Гласувай:
1



1. pontis - много верни наблюдения и оценки ...
12.05.2010 11:01
Разликата в политическата култура и в политическия подбор. За съжаление ... чалгата си остава за нас. Time and time again.
цитирай
2. анонимен - учителят на Бойко е Дейвид камерън
12.05.2010 15:01
За съжаление това е нашия Балкански манталитет .
цитирай
3. анонимен - от Боди
12.05.2010 16:13
Едното е вековна демокрация, тук мат`реалът е друг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobromir
Категория: Новини
Прочетен: 340203
Постинги: 130
Коментари: 180
Гласове: 479
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031